Undervis
livsmestring
gjennom
levd erfaring


Det som gjør våre opplegg unike er samspillet mellom livsmestring og kompetansemål

01. Kompetanse mål
Alle undervisningsoppleggene er matchet med utvalgte kompetansemål i faget. Oppleggene oppfyller også utvalgte temaer og kriterier fra Folkehelse og livsmestring som tverrfaglige tema. Det er også opplegg som treffer på Demokrati og medborgerskap og Bærekraftig utvikling.
02. Oppstartsaktivitet
Alle opplegg har oppstartsaktiviteter som er utviklet eller tilpasset til de forskjellige tema. Aktiviteten kan variere fra enkel refleksjon til mer aktivitetspregede oppgaver. Disse er utviklet av psykologi teamet til THA.
03. Video materiale
Alle opplegg er utviklet rundt materiale fra Livserfaringsbiblioteket til THA. Det kan være en kort dokumentar (10-20 min), fulle intervjuer (30-70min) eller korte snutter (2-4min x 3-5 snutter). Videoene viser mennesker fra hele verden som deler sin levde erfaring og dokumentarene har også fagpersoner som supplerer med sine perspektiver.
04. Refleksjon/aktivitet
Oppleggene har to ulike hovedrefleksjoner. En kalt “outrospektiv refleksjon” der elevene reflekterer rundt innholdet i videoen(e). Neste kombinerer kompetansemålet, pensum og video, som syr sammen elementene. På toppen finnes refleksjon rundt elevenes egne tanker og hvordan de kan være en god venn.
Hovedkomponenter










Samarbeidspartnere
Hvilken effekt har oppleggene på elevenes psykisk robusthet i møte med livet:
Reduser følt stigmaet mot seg selv og andre
Øker det psykososiale kunnskapsnivået og forståelsen
Normaliserer psykisk helse som en del av livet
Øker det emosjonelle vokabularet for å kunne uttrykke egne erfaringer, tanker og følelser
Øker hjelpesøker adferden og motivasjonen til å bryte stillheten for å søke hjelp tidlig
Redusere følelsen av ensomhet i møte med utfordringer
3 lags godkjenning:
Pedagogisk-Engasjement-Psykologisk (PEP)
The Team
Grunnleger The Human Aspect
Jimmy

Position / Role
Victorya

Position / Role
Jøstein

Delte bruker opplevelser

“Å bruke THA er veldig enkelt alt er ferdig fra før, jeg må bare gå inn å velge fag, kompetansemål og trinn”
Ingeborg, Lærer

"Det er ekte mennesker som snakker om livet sitt og hvordan de har det, og ikke bare sånn man ser på film, dette er faktisk ekte"
Agnes, Elev

“Vi når to mål på en gang, både å få inn Livsmestring, men også gjennomføre kompetansemålene elevne skal gjennom skoleåret”
Finn, Rektor
Om The Human Aspect
Grunnlegger, Jimmy Westerheim har med sin selvopplevde erfaring som startet i tenårene, vært ekstra engasjert i livsmestring som har blitt et hjerteprosjekt for han og teamet bak dette prosjektet.
750+
intervjuer
100+
land representert
20+
språk
15+
dokumentarer
Stiftelsen The Human Aspect (THA) ble startet i 2016 og har de siste 8 årene utviklet verdens største digitale og gratis ressurs på psykisk helse - Livserfaringsbiblioteket.
Hverdagspsyken, en av landets største podcaster på psykisk helse
THA samarbeider med pofu.no da vi har som felles visjon å styrke skolens evne til å bedre ruste våre unge gjennom Livsmestring i skolen.
Vi ser at våre ressurser og tilnærming gjør at vi supplerer hverandre godt på vei mot dette målet.

"Psykologistudentenes Opplysningsarbeid for Unge (POFU) er en ideell stiftelse som arbeider for økt kunnskap om psykisk helse blant unge. Vi tilbyr gratis dialogbasert undervisning i skolen og på arenaer der unge er."
Ofte stilte spørsmål
Livsmestringsoppleggene fra THA er helt gratis for alle skoler, både å starte opp med og bruke rett inn i klasserommene.
Undervisningsoppleggene er utviklet med utgangspunkt i at faglærere og kontaktlærere, men også helsesykepleiere eller andre enkelt kan bruke oppleggene uten behov for ekstra opplæring. Oppleggene har konkrete instruksjoner innebygd, men THA har også utviklet opplæringsvideoer. I videoen finner du ekstra støtte på hvordan bruke dem rent teknisk som google slides eller hvordan laste dem ned, og mer innsikt i prosessen bak oppleggene.
Alle undervisningsoppleggene er matchet med utvalgte kompetansemål i faget, men det finnes også egne opplegg om mobbing og spesialopplegg som kan brukes i klassens time eller ved egne fagtimer/dager. Derfor kan oppleggene brukes som en del av elevenes karaktergrunnlag, noe som er unikt med disse oppleggene sammenlignet med andre opplegg på livsmestring.
Oppleggene til THA er utviklet på en måte som hensyntar de ekstra sårbare i klasserommet. Målet er at oppleggene skal positivt trigge elever som bærer på ekstra tunge psykiske eller andre livsutfordringer for å øke deres hjelpesøker adferd. Både direkte til læreren, men også via de innebygde støttesystemene på skolen som helsesykepleiere, sosiallærere eller hjelpetjenester via hjelpesiden.no eller selvhjelp via Livserfaringsbiblioteket.

Oppleggene vurderes og godkjennes i forhold til nivået av engasjement, på om oppleggets språk er tilpasset aldersgruppen, er tema tidsaktuelt og treffer det målgruppen i forhold til deres liv.
Engasjement godkjenning

Oppleggene vurderes og godkjennes med et pedagogisk blikk som sørger for at de er godt egnet til klasseromssettingen, men også opp mot faget, grammatikken og god undervisningspedagogikk.
Pedagogisk godkjenning

Oppleggene vurderes med et psykologisk blikk opp mot aldersgruppen for å godkjenne at tematikken, aktivitetene og spørsmålene bidrar til den ønskede forebyggende effekten.
Psykologisk godkjenning
